türkiye-yunanistan nüfus mübadelesi

the
Lozan antlaşmasına ek olarak yapılan sözleşmedeki olaydır. Buna göre hristiyanlar yunanistan'a müslümanlar türkiye'ye göz edecekti. ettiler.
minimalist laik
Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübâdelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır.

Sözleşme 19 maddeden oluşuyordu. Sözleşme gereği 1 Mayıs 1923 tarihi itibarıyla Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında zorunlu göç uygulaması şarta bağlanmış oluyordu.

Mübadeleye tabi tutulmayacak olanlar sözleşmenin 2. maddesinde belirtildiği üzere Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rumları idi.

3. madde ile 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yerlerinden göç etmiş olanlar da mübadele kapsamına alınıyordu.

6. ve 7. maddelere göre göçe tabi tutulanlara her iki hükümet de gereken kolaylığı gösterecek, mübadil kişi terk ettiği ülkenin vatandaşlığından çıkacak yeni geldiği ülkenin vatandaşlığını alacaktı.

5. maddeye göre mübadillerin mülkiyet haklarına hiçbir zarar verilmeyecekti. 8. maddeye göre ise mübadiller her çeşit taşınır mallarını hiçbir vergiye tabi olmadan yanlarında getirebileceklerdi.

9. maddeye göre mübadillerin geldikleri yerde bırakmış oldukları mallar Karma Komisyon tarafından tasfiye edilecekti. Bu madde 18 Ekim 1912'den sonra yerlerinden ayrılanları da kapsayacaktı.

11, 12 ve 13. maddeler sözleşmenin uygulamasını üstlenecek karma komisyonun kurulması ile ilgiliydi. Karma Komisyonun sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen bir ay içinde kurulması öngörülüyordu.

14. maddede göçmenlere yeni geldikleri ülkede geride bıraktıkları mallara eş değer nitelikte ve değerde mal verileceği belirtilmişti.

15.-18. maddeler ise tarafların Karma Komisyona karşı yükümlülükleri, mübadelenin gerçekleşmesi sırasında sağlanacak kolaylıklar, mübadeleye tabi olacak kişilere duyuru yapılması, sözleşmenin yürürlüğünün emniyete alınması için her iki hükümetin yapacağı yasal değişiklikler yer almıştır.
yassikoheninoglu
bu eşdeğer mülk verme muhabbetti çok sıkıntılı olmuş. bu insanlar türkiyeye yerleştirip yunanistandaki mallarına eşdeğer mal verileceği söylenmiş. ilk olarak oradan göçmeden önceki olaylarda tüm büyük baş ve küçük baş hayvanlara savaş için el konmuş ya da öldürürmüş.(hayvancılık yapan birini düşünün) ikincisi rumlar anadoludan kaçtığında buradaki türkler onların yerini işlemeye başlamış, yeni gelenler ile yerli halk arasında toprak davası yüzünden kan davasına varacak sorunlar oluşmuş. üçüncüsü bu insanlar göçerken çoğu saldırıya uğramış,ellerindeki değerli malları(altın gibi) çalınmış. son olarak o zamanlar rumeli anadoluya göre çok daha gelişmiş ve zengin olduğu için burada onlara verilen evler çok daha kötüymüş.